Waarom lotgenotencontact?
Anderstalige borstkankerpatiënten komen vaak via een mammacare verpleegkundige bij Mammarosa terecht. Dat gebeurt soms direct bij de diagnose, vaak ook pas later.
Vooral anderstalige patiënten hebben veel baat bij lotgenotencontact. Vaak staan ze er alleen voor, durven het thuis niet met man en kinderen te bespreken. Dan is lotgenotencontact heel belangrijk. In de Regio Den Haag nemen circa 50% van de anderstalige vrouwen deel aan het lotgenotencontact.
 
Spreekuur, thuisbezoek en ziekenhuisbezoek
Het eerste contact met een patiënt vindt vaak plaats tijdens het wekelijkse inloopspreekuur (momenteel alleen in Den Haag). Vaak krijgt een nieuwe patiënt een 'buddy', een ervaringsdeskundige die desgewenst ook mee kan gaan naar een behandeling of gesprek met een dokter. Soms vinden ook thuisbezoeken plaats waarbij ook andere familieleden aanwezig kunnen zijn.
 
Groepsactiviteiten
Als de behandelingen min of meer achter de rug zijn, is het fijn om er niet alleen voor te staan. Daarom organiseert Mammarosa ook veel activiteiten, waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar in gesprek kunnen gaan, liefst gewoon spontaan.

Activiteiten met lotgenoten werken 'empowerend'. Vrouwen bouwen hun leven weer langzaam op, terwijl ze met elkaar het ziekteproces verwerken en nieuwe vrouwen opvangen die aan het begin van de behandelingen staan.