Terug naar filmpjes menu

pdf-printer-icon

Wat als je niet meer beter wordt? – Uitzaaiingen in botten, longen, lever, hersenen 2/6

Uitzaaiing in de botten (botmetastase)
De meeste patiënten die botmetastasering hebben, voelen pijn op de plek van de uitzaaiing. Een röntgenfoto of een botscintigrafie (zie voor uitleg bij Diagnose 1) kan de metastase aantonen. Soms voel je maar één plek die pijn doet. Maar er kunnen er al meer zijn die je nog niet voelt. Er is een zogenaamde APD-behandeling mogelijk. Dit is 1 x per maand een dagopname in het ziekenhuis. Dan krijg je een infuus met veel kalk, waardoor de botten weer versterkt worden. De tumor gaat er niet van weg. Er zijn ook tabletten die de APD-behandelingen in het ziekenhuis kunnen vervangen. Vraag of die behandeling voor jou geschikt is. Er bestaat ook een vorm van botmetastase waarbij juist heel veel kalk wordt aangemaakt door het lichaam, dan helpt APD niet. Chemo- en hormoontherapie helpen de uitzaaiingen te bestrijden. Bestraling (radiotherapie) kan helpen tegen de pijn.

Uitzaaiing in de longen (longmetastase)
Uitzaaiing in de longen geeft op den duur benauwdheid. De patiënt wordt kortademig of hoesterig en krijgt moeite met trappen lopen. Op een longfoto kan de arts zien of het om een uitzaaiing gaat. Chemotherapie en hormonen kunnen zorgen dat dit proces wordt vertraagd en misschien wordt gestopt. Deze medicijnen grijpen in op de aard van de uitzaaiing. Door uitzaaiing komt er soms vocht in of achter de longen. Dit wordt ook wel pleuravocht genoemd. Om dit vocht kwijt te raken kan het met een naald via de borstkas worden weggezogen. Daarna is men minder benauwd en kan men weer beter praten en denken.

Uitzaaiing in de lever (levermetastase)
Borstkankercellen kunnen uitzaaien naar de lever. De lever is een belangrijk orgaan in ons lichaam dat ons bloed zuivert. De lever is van belang bij onze spijsvertering. Daar merk je het dan ook aan. Je eetlust vermindert, je vermagert, je voelt je niet lekker en je huid kan geel worden. Je lever kan door de uitzaaiingen ook vergroot worden en gevoelig zijn. Een echo of een CT-scan kan laten zien wat er aan de hand is. Chemotherapie helpt het best om de uitzaaiingen in aantal en omvang te verminderen.

Uitzaaiingen in de hersenen (hersenmetastase)
Ook uitzaaiingen in de hersenen komen voor. Gelukkig niet zo vaak. Wat kun je hiervan merken? Hoofdpijn bij het opstaan, braken, uitvalsverschijnselen zoals ineens slecht zien, een arm doet het niet goed of je valt opeens. Dat zijn tekenen dat een stukje van de hersenen niet meer goed werkt. Een CT- of MRI-scan kan de aanwezigheid van metastasen aantonen. Een behandeling met zogenaamde corticoïden helpt meestal snel. Dan voel je de druk in je hoofd minder. En de uitzaaiingen kunnen meestal worden bestraald. Dit gebeurt heel precies zodat het gezonde weefsel gespaard blijft.