Terug naar filmpjes menu

pdf-printer-icon

De laatste fase - Terminale fase 1/4

Op een gegeven moment verergeren de klachten en beginnen er lichaamsfuncties uit te vallen. Dan zijn verdere behandelingen zoals chemo of bestraling alleen nog maar belastend voor de patiënt.
Dit zal de arts ook aangeven. De patiënt is nu terminaal en zal binnenkort, ongeveer binnen drie maanden, sterven. De artsen zullen hun uiterste best doen om de pijn te verzachten en de klachten te verminderen.
De arts kan de dosering precies aanpassen aan de wens van de patiënt. Soms wil een patiënt nog graag helder blijven, omdat ze bijvoorbeeld haar moeder nog wil zien en spreken. Als je vragen of twijfels hebt over het gebruik van pijnstillers, zoals morfine, bespreek dit dan vooral met je arts.
De terminale fase kan zowel in het ziekenhuis als thuis worden doorgemaakt. In het ziekenhuis kan meestal een familielid bij de patiënt blijven slapen. Er wordt daarvoor een bed bijgeplaatst.
Thuis sterven
De meeste mensen willen thuis sterven. In de eigen omgeving en met de familie er omheen. Dat gaat natuurlijk niet altijd, maar dat is hun ideaal.
Het is belangrijk dat er voldoende mogelijkheden zijn om de patiënt goed te kunnen verzorgen in huis.
De familie kan bijvoorbeeld een ziekenhuisbed (hoog/laag bed) huren en alles wat er verder nodig is. Praat hierover met een Thuishulporganisatie.
Patiënten of hun familie vinden het soms moeilijk om de hulp van Thuiszorg te vragen. Zij vinden dat ze alle verzorging zelf moeten doen.
Dat is jammer. De verpleegkundigen en verzorgenden van de Thuiszorg zijn gespecialiseerd in de zorg voor ernstig zieken. Zij zijn heel handig in het helpen met wassen en verschonen en met het verzorgen van wonden. Zij weten ook heel veel handige tips als iemand niet meer goed kan eten, of niet gemakkelijk uit bed komt.
Maak van hun hulp gebruik! Dan heb je als familie tijd voor allerlei andere belangrijke dingen. Om met elkaar te praten en fijne herinneringen op te halen. Maar ook om praktische zaken te regelen voor de begrafenis en geldzaken. En om elkaar en de eventuele kinderen te ondersteunen.