Terug naar filmpjes menu

pdf-printer-icon

De laatste fase - Hospices en geestelijke verzorging 3/4

Soms lukt het niet meer om de patiënt thuis te verzorgen. Daarom zijn er in Nederland ‘bijna thuis huizen’ of hospices. Dat zijn verzorgingstehuizen speciaal voor mensen in de laatste levensfase.
Er heerst een huiselijke sfeer en er is gespecialiseerde hulp. De familie kan bijna altijd terecht om bij de patiënt te zijn. Een hospice-opname kan worden in gang gezet in overleg met de huisarts.
Ooit komt voor ons allemaal deze tijd. Probeer je in te denken hoe je wilt dat je dierbaren met jou omgaan. Niet van ‘ah’ en ‘oh’, en ‘wat erg’ maar gewoon verzorgen, goed luisteren en aanpakken.
Als je met meerdere mensen bent dan is het heel handig om een verzorgschrift te starten. Hierin kun je zelf schrijven (of laten opschrijven) wat er is gebeurd, gedaan en wat er nodig is. Je vraagt of alle verzorgers dat steeds doen. Dan is iedereen altijd op de hoogte.
Geloof, rituelen, geestelijke verzorging
In de laatste fase van het leven kunnen rust en meditatie heel prettig zijn. Misschien wil je bezoek van een geestelijk verzorger, zoals een imam, pandit, pastoor, dominee of humanist.
Dit zijn mannen en vrouwen die vaak in dienst zijn van een ziekenhuis. Zij kunnen je bijstaan als je angstig wordt en je helpen om vertrouwen te hebben. Maar zij kunnen ook met jou teksten lezen uit heilige geschriften of bidden. Vraag hier naar. Ze komen, als je dat wilt, ook bij je thuis.