Terug naar filmpjes menu

Wat is borstkanker? - Groei van een tumor 4/4

De groei van een tumor onder een microscoop
Plaatje 1: Dit zijn gezonde cellen. Dit is gezond weefsel. Het voelt soepel aan. De bovenkant is de huid – die is glad. Onderin ziet u een bloedvat lopen. In één cel van u zit alle informatie over u (uw DNA).
Plaatje 2: Soms hebben we in onze borst een onschuldig bobbeltje. Dat is dan meestal een kliertje. Dit gaat vanzelf weer weg. Als het blijft, gaat u naar de dokter.
Plaatje 3: Hier ziet u een echte, gelukkig nog kleine, tumor. De cellen zien er heel anders uit dan normaal. De tumor gaat groeien. Alleen door onderzoek (b.v. prikken) kan bekeken worden of een tumor goed- of kwaadaardig is.
Plaatje 4: De tumor is hier doorgegroeid tot in de huid. Misschien kan u het zien op de huid van uw borst. Ziet u een droog of een verkleurd plekje op uw borst? De tumor is ook naar beneden gegroeid. En drukt het gezonde weefsel weg. Misschien ziet u een kuiltje in uw borst als u uw arm optilt of uw handen in de zij zet en uw armen naar achteren doet. Toch kan deze tumor kan nog vrij gemakkelijk worden weggehaald, als u hem vindt.
Plaatje 5: Hier is de tumor in het bloedvat gegroeid. Dat is gevaarlijk. Dan kunnen de kankercellen zich verspreiden door het lichaam en op andere plaatsen in het lichaam voor last of pijn zorgen. In ons lichaam zijn ook lymfevaten. Ook via de lymfe kan de kanker zich verspreiden. Als dit het geval is, krijgt een patiënt meestal chemotherapie voorgeschreven. Dit werkt in het hele lichaam
Plaatje 6: Pas als de tumor is weggehaald, krijgt u de hele diagnose, de uitslag. Niet meteen, maar na ongeveer 10 dagen. In het ziekenhuis en in het laboratorium worden allerlei onderzoeken gedaan om te kijken hoe de tumor is opgebouwd. Of er b.v. hormonen actief zijn geweest. Deze informatie vindt u onder diagnose.