Terug naar filmpjes menu

pdf-printer-icon

Diagnose na operatie – Hoe erg is jouw borstkanker 1/5

In dit hoofdstuk wordt beschreven welke vormen van borstkanker er zijn en welke stadia we kennen. Het is een hoofdstuk met veel afkortingen en moeilijke woorden. We proberen het zo helder mogelijk uit te leggen.
Als onderzoek uitwijst dat je borstkanker hebt, dan heeft dat grote invloed op je leven. Het geeft veel onrust en onzekerheid. Ook de behandeling en de tijd om daarvan te herstellen duurt vaak lang en is zwaar. Iedereen reageert er anders op maar toch is het goed om er rekening mee te houden. Omdat het leven toch verder gaat.
Het is niet nodig altijd in bed te liggen, zoals bij koorts of griep. Je doet gewoon wat je kunt. Soms kan je misschien niet zoveel. Dan kan je echtgenoot helpen, of kinderen, familie, vrienden of buren.
Gun jezelf de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. En let goed op wat er allemaal gebeurt en wat je allemaal voelt en denkt.
Tip: Vaak is het handig om in een agenda of in een dagboekje op te schrijven wat er gebeurt en hoe je je voelt.
De chirurg houdt alles bij in het medisch dossier. Zelf heb je je aantekeningen in je agenda of dagboek. Dit kan helpen bij de gesprekken in het ziekenhuis. Misschien helpt het opschrijven ook om gedachten en gevoelens te uiten in deze moeilijke tijd.
Na de operatie en na het onderzoek van het weefsel dat tijdens de operatie is weggehaald, krijg je informatie over de ernst van de borstkanker.