Terug naar filmpjes menu

Herstel en verwerking: Je lichaam – Borstprothese en prothese bh 3/5

Bij bijna alle borstkanker patiënten moeten een gedeelte van een borst of een hele borst worden weggehaald, om de kans om te overleven zo groot mogelijk te maken. Soms stelt de chirurg voor om meteen een nieuwe borst te laten maken door een plastisch chirurg.

Je kunt ook (eerst) een uitwendige prothese kopen in een gespecialiseerde lingeriewinkel. Dat is eigenlijk een ‘gel pudding’; deze is heerlijk zacht. Je stopt de prothese in een hoesje in je BH. Er zijn ook protheses die je direct op je huid kunt plakken. Ze nemen de temperatuur aan van je lichaam.

In de prothesewinkel krijg je tips over het dragen van de prothese. De BH moet goed passen en liefst brede banden hebben, zodat hij niet knelt. Dit geldt vooral voor de vrouwen bij wie de lymfeklieren zijn weggehaald. Als de banden te smal zijn en te strak, kan zich gemakkelijk lymfoedeem vormen op het lichaam. Het gaat hier vaak over dure BH-modellen.

De prothese krijg je eens in de zoveel jaar vergoed van je ziektekosten verzekering. Kijk in de polis wat voor jou geldt. Soms is het nog niet nodig, dan wacht je nog even. BH’s moet je wel zelf kopen en betalen.
Vrouwen zonder papieren of zonder verzekering, kunnen soms een bijdrage krijgen van een fonds. Verder worden er tweede hands- en oude modellen protheses en BH’s ingezameld door vrijwilligers. Dit is speciaal voor vrouwen die een prothese en een goede BH niet kunnen betalen.

Als je grote, zware borsten hebt, is het belangrijk om met je prothese goed in evenwicht te zijn. Als dit niet lukt, ga je misschien scheef lopen en krijg je schouderklachten. Dan is een borstreconstructie met een borstverkleining van de gezonde borst wellicht een optie.